Κυριακή 6 Απριλίου 2008

Το Λάθος Του Όργουελ

"Ο γέρο-Τζορτζ Όργουελ τα 'χε πει ανάποδα.
Ο Μεγάλος Αδελφός δε σε παρακολουθεί. Τραγουδάει και χορεύει. Βγάζει λαγούς από ένα καπέλο. Ο Μεγάλος Αδελφός έχει πολλή δουλειά: Σου τραβάει την προσοχή κάθε στιγμή που είσαι ξύπνιος. Φροντίζει να σε διασκεδάζει διαρκώς. Φροντίζει να σου κρατάει το ενδιαφέρον αμείωτο.
Φροντίζει να μαραζώσει η φαντασία σου. Μέχρι που να γίνει τόσο χρήσιμη όσο και η σκωληκοειδίτιδά σου. Φροντίζει να είναι η προσοχή σου μονίμως χορτασμένη.
Κι είναι χειρότερο να σε ταϊζουν έτσι, απ' το να σε παρακολουθούν. Όταν ολόκληρος ο κόσμος σε ταϊζει συνεχώς, δε χρειάζεται να ανησυχεί κανένας για το τι σκέφτεσαι. Όταν η φαντασία όλων μας θα έχει ατροφήσει, κανένας μας δε θα αποτελέσει ξανά απειλή για τον κόσμο."

Τάδε έφη
Chuck Palahniuk (Συγγραφέας του Fight Club)
Απ' το βιβλίο "Νανούρισμα"

Υ.Γ. Η μεγαλύτερη αλήθεια της εποχής μας...

15 σχόλια:

salepi είπε...

μεγάλη αλήθεια indeed.

ακόμα και σε ένα παιδί αν τα δώσεις όλα έτοιμα, δε του δίνεις τη δυνατότητα να σκεφτεί μόνο του...παντού συμβαίνει αυτό.

η τηλεόραση κατά κόρον λειτούργησε σα μέσο τέτοιας μορφής για πολλά χρόνια

ευελπιστώ στην εξέλιξη μέσω διαδικτύου...wishful thinking?

Kleine wolke είπε...

Συμφωνώ. Η φαντασία μας μόνο μπορεί να μας σώσει κι ας την έχουμε καταχωνιασμένη κι ας μας μάθαιναν πάντα να την καταστέλλουμε κι όχι να την αναπτύσουμε...
[Tuco, μετά από αυτό το ποστ νομίζω πως θα σου άρεσε πολύ "η γραμματική της φαντασίας" ενα βιβλίο του Τζιάνι Ροντάρι,το οποίο αν και είναι για παιδαγωγούς και σχολείο και λοιπά, πιστεύω πως οποιοσδήποτε το διαβάσει με ανοιχτό μυαλό μπορεί να μάθει πολύτιμα πράγματα, ανεξαρτήτως επαγγέλματος :)]

Καλό απόγευμα!

Ανώνυμος είπε...

ακριβώς. μετά δεν χρειάζεται καν να σε παρακολουθήσει. είσαι ανώδυνος και ακινδυνος. μου άρεσε η φράση που λες ότι η φαντασία γίνεται τόσο χρήσιμη όσο και η σκωληκοειδίτιδά σου.. μου άρεσε που έγραψες γενικώς.
τοστάκι ;)

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον ο τύπος μένει νηστικός... ;)

tuco είπε...

salepi: λες το internet να είναι το τελευταίο οχυρό απέναντι στην επίθεση που δέχεται η φαντασία μας?
Μπααα...εύκολα μπορεί να γίνει εργαλείο καταπίεσης και ελέγχου...αν δεν είναι ήδη.
Ο αγώνας αυτός είναι, μάλλον, εσωτερικός...
Respect S.!!!!!!!!!

kleine wolke: όντως καταχωνιασμένη...θέλω όμως να τη φαντάζομαι (...τη φαντασία!!!!) σε στάση κουλουριασμένου φιδιού, έτοιμου να χτυπήσει το γητευτή του...
Υ.Γ. η πρόταση σου καταγράφηκε...ελπίζω μόνο να μην είναι γραμμένο σε ακαδημαϊκό στυλάκι, γιατί δεν τα πάω πολύ καλά με αυτού του είδους τα βιβλία.
Respect K.W.!!!!!!!!

DM: αυτό το "είσαι ανώδυνος και ακίνδυνος" έχω την εντύπωση ότι είναι μπηχτή, ότι αναφέρεται κυριολεκτικά σε μένα...εξηγήσου εδώ και τώρα "αθώο" κοριτσάκι.
Όπως είδες, δεν έγραψα...μάλλον αντέγραψα. Η τελευταία φράση πάντως είναι δικιά μου...αλήθεια...
Kissάκι!!!!!!(τοστάκι?...χαχαχαχαχα)

luthien: ευτυχώς. Μπορεί η πείνα του να θεραπεύσει την τύφλα μας...
Respect L.!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ρε συ δεν κατάλαβα ότι αντέγραψες.. και να πω ότι δεν έχεις γεμίσει τον τόπο εισαγωγικά.. προφανώς ήμουν στην κοσμάρα μου όταν το διάβαζα.
και εξηγούμαι: φυσικά και δεν εννοούσα εσένα! δεν εννοούσα κανέναν συγκεκριμένα.. Tuco rules, έχει κατοχυρωθεί αυτό.
:)

Lion είπε...

Respect!

Να συμπληρωσω μονο οτι δεν χρειαζονται και μεγαλες προσπαθειες για να μην πεσουμε στην λουμπα.

Αρκει να μην ακολουθουμε τυφλά την καθε βλακεια που προσπαθουν να μας πασσαρουν οπως "μοδα", "λαιφσταιλ", "μ' αυτον τον τροπο θα βγαλεις γυναικα" κλπ.
Αρκει να περπαταμε με ανοιχτα τα ματια, να βλεπουμε τα ομοιομορφα στρατιωτακια γυρω μας και να κανουμε *ακριβως* το αντιθετο.

Υ.Γ. Μπορει να μου εξηγησει καποιος τι εχουν παθει ολες οι γυναικες και κυκλοφορουν ξαφνικα με δερματινες μποτες μεχρι το γονατο; Ουτε στα SS δεν ειχαμε δει τοση μποτα μαζεμενη. ΤΟΣΟ στρατιωτακια πια;

tuco είπε...

DM: ετσ, ετσ...

dralion: το πρόσεξες ρε φίλε?
βέβαια για το καλοκαίρι έχω μάθει ότι μόδα θα είναι τα διαφανή κολάν...ελπίζω χωρίς φουστίτσες...αυτό δε θα με χάλαγε ιδιαίτερα...θα 'ταν μια ομοιομορφία που μάλλον εγκρίνω...δεν ξέρω για σένα...

Kleine wolke είπε...

Καλησπέρες!
Το βιβλίο είναι γραμμένο σε απλή λιτή γλώσσα, θα απολαύσεις πιστεύω την κλίση προς τον σουρρεαλισμό των λεκτικών παιχνιδιών που αναφέρει/προτείνει. :)
Να πω και κάτι στον dralion μπάι δε γουέι για τις μπότες.Εμείς τα κοριτσάκια δεν έχουμε καλή κυκλοφορία του αίματος στα άκρα,με αποτέλεσμα να κρυώνουμε πιο εύκολα/περισσότερο(στα άκρα)από τους άντρες, οι μπότες ως εκ τούτου είναι πάρα πολύ πρακτικές καθότι είναι πιο ζεστές από τα παπούτσια :) πάντως οτι ξεφτιλίστηκε το θέμα...ξεφτιλίστηκε συμφωνώ, η ομοιομορφία είναι σπαστική το λιγότερο :)
πολύ χώρο έπιασα πάλι..φεύγω :Ρ
Καλό βραδάκι!

Lion είπε...

Καλησπερες με χαμογελα,

Μικρο Συννεφο, ευχαριστω για τις εξηγησεις. Μου δημιουργησες ομως καινουργιες αποριες - ελπιζω να εχεις την καλωσυνη να μου τις εξηγησεις κι αυτες.

Αφου εσεις τα κοριτσακια κρυωνετε τοσο ευκολα, μπορεις σε παρακαλω να με φωτισεις, πως γινεται να κυκλοφορειτε με τον αφαλο εξω οταν στους υπολοιπους ανθρωπους πεφτουν οι μυτες απο το κρυο; ;-)

Ευχαριστω εκ των προτερων.

Υ.Γ. Φιλε tuco, με πιανεις αδιαβαστο για μια ακομα φορα. Τι ειναι τα κολαν;
Λες να περασουμε καλα το καλοκαιρι που ερχεται; ;-)

Miga είπε...

...είναι μάγκας από την άλλη ο Μ. αδελφός που σου χορταίνει τη προσοχή!!!
άντε τώρα να τραβήξεις την προσοχή του διπλανού!!!του φωνάζεις στο αυτί και στο παίζει τουρίστας- κι αυτός με τον αφαλό έξω!!
άστα...

καλημέρες!

Kleine wolke είπε...

Τώρα καταχρώμαι(έτσι το λέμε;; ξεχνάαω..) το χώρο σχολίων του tuco αλλά πρέπει να απαντήσω στον dralion!
Φίλτατε, δεν μπορώ να σου λύσω αυτή την απορία, είμαι κι εγώ στην κατηγορία ανθρώπων που τους πέφτει η μύτη.Υποθέτω πως απλά κάποιοι συνάνθρωποί μας έχουν αυξημένη αντοχή στο κρύο απ'ότι κάποιοι άλλοι. Και αυξημένη ακαλαισθησία.
Καλό απόγευμα παιδιά :)
tuco sorry :)))

tuco είπε...

dralion: ελπίζω η ερώτηση για τα κολάν να είναι πλασματική...
τα μάτια μας θα περάσουν καλά σίγουρα.

miga: αφού ο άνθρωπος έχει κολλήσει στην tv...μην τον ενοχλείς και συ.

kleine wolke: χαλαρά...
καφεδάκι?

Riddler είπε...

tuco, καταπληκτικό το απόσπασμα που ανάρτησες!

Το πιο σημαντικό στον άνθρωπο, πιστεύω, ότι δεν είναι η λογική αλλά η φαντασία. Όλοι ξέρουμε ότι στα ελληνικά σχολεία, δεν ξέρω τι γίνεται στο εξωτερικό, εκθειάζεται η λογική και η φαντασία περιφρονείται.
Ό,τι αναφέρθηκε, για την εξάλειψη της φαντασίας μας το δέχομαι, αλλά πιστεύω ότι όλοι μας είμαστε λίγο περιφρονητικοί απέναντι στη φαντασία. Και ο βασικός λόγος είναι ότι η φαντασία δεν παρουσιάζει εχέγγυα στον τρόπο λήψεως των αποφάσεών μας. Και αυτό γίνεται σε προσωπικό επίπεδο. Για φαντάσου λοιπόν την φαντασία, εννοώντας φυσικά την ανατροπή, τον πειραματισμό, το άλογο, σε τομείς της ζωής μας που μας επηρεάζουν άμεσα.

Η φαντασία θέλει έρωτα και πίστη. Και επειδή αυτά τα έχουμε απεμπολήσει εδώ και καιρό από τη ζωή μας, αρκούμαστε να διακρίνουμε τη φαντασία σε έργα τέχνης που θα μπορούσαν να διακοσμήσουν το ωραίο μας σπίτι, σε αναγνώσματα κάθε τύπου που μας επιτρέπουν να αφαινόμαστε στη μαγεία τους, αλλά δεν απαιτούν καμία αλλαγή της στάσης ζωής μας. Η φαντασία έχει φτάσει να ορίζεται ως το φανταστικό, ως το διαφορετικό δίχως συνέπειες και σε αυτό δεν φταίει μόνο ο "μεγάλος αδελφός". Το τι άλλο φταίει ίσως χρειάζεται ένα άλλο post.

Καλή σου μέρα!

Γεια!

tuco είπε...

...ένα άλλο post, το οποίο προτείνω να γραφτεί από σένα φίλτατε Riddler.
Δες το σαν μπλογκοπαίχνιδο...
Πάντως, συμφωνώ απολύτως μαζί σου.
Όποιος αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τη φαντασία του και να ζήσει κομμάτια του "πολύτιμου" χρόνου του μέσα σε αυτή, κρίνεται αυτόματα ανώριμος από την παρα-λογική και σφιχτόκωλη κοινωνία μας...(επειδή ανέβασες πολύ το επίπεδο του blog, είπα να το φέρω στα ίσια του).
Respect φίλε!!!!!!!!
Καλώς Ήρθες!!!!!!!!!!