Πέμπτη 17 Απριλίου 2008

Ασφαλιστικό & Συμπαντική Συνομωσία

Πρόσεξα τελευταία ότι έχει εμφανιστεί μια καινούρια κατηγορία διαφημίσεων.
"Πρόσθετη σύνταξη από την ...Τράπεζα", σου λέει.
...και η σύμπτωση(?) είναι ότι εμφανίστηκε ακριβώς μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού.
Ρε, λες να έγιναν όλα αυτά για να τα κονομήσουνε ακόμη μια φορά οι τραπεζίτες?
Λες- για να εξασφαλίσουμε τα τιμημένα γηρατειά μας- να μας υποχρεώσουν να πληρώνουμε και στο ασφαλιστικό ταμείο και στην τράπεζα?
Μπα...μάλλον είμαι πολύ καχύποπτος.
Ή μήπως...

Εντωμεταξύ, έχω την εντύπωση ότι το σύμπαν μ' έχει βάλει στο μάτι.
Εκτός από το ότι συνομωτεί εναντίον μου, πασχίζει πάση θυσία να μου αποδείξει ότι δεν είμαι ο ομφαλός του, αλλά η κωλοτρυπίδα του.
Αίσχος, έχω να πω...
Γεια και Χαρά Σας!!!!!!!

10 σχόλια:

Kleine wolke είπε...

Φίλτατε η απάντηση στην ερώτησή σου είναι: Ναι. Για να πληρώνουμε παντού με την ελπίδα οτι όταν πάρουμε σύνταξη (αν ζούμε ακόμα) δε θα είμαστε από τους γέρους που βγάζει ο λαζόπουλος στην τηλεόραση που βρίζουν στις λαΐκές γιατί δεν τους φτάνουν τα λεφτά για 3 ντομάτες και 2 αγγούρια....

Όσο για το σύμπαν αίσχος έχω να πω κι εγώ.Θα'πρεπε να ντρέπεται.

Κεφάλι ψηλά ε; και προσοχή στα περιστέρια ;)

Ανώνυμος είπε...

Όχι Tuco, δεν φταίει το σύμπαν, φταίνε οι Δρακονιανοί! Και, ναι, υπάρχει συνωμοσία και είναι παγκόσμια. Είναι αυτή των Βαρβάρων κατά των Ελλήνων!!!
Τάδε έφη Λιακόπουλος (μεγάλη η χάρη του...*+ σταυροκόπημα*)

Τώρα σε έπεισα, ε?... XD

Lion είπε...

Καλημερα φιλε Tuco,

ειναι δυσκολο για τα ελληνικα δεδομενα να μην υποπτευθεις συνωμοσιες και λαμογια. Σας την εχουν φερει τοσες φορες, που δικαιολογημενα σκεφτεστε τα χειροτερα.

Απο την αλλη μερα, το ασφαλιστικο προβλημα ειναι τεραστιο και οχι μονο ελληνικο "προνομιο". Ολες οι ανεπτυγμενες χωρες του δυτικου κοσμου προσπαθουν να το λυσουν, οχι παντα μ' επιτυχια.
Οι ελληνικες κυβερνησεις προτιμησαν (για λογους πολιτικου κοστους) να αγνοησουν το προβλημα για παρα πολυ καιρο, παρ' ολο που εκαιγε εδω και 15-20 χρονια.

Μια πολυ διαδεδομενη λυση εδω και 10 χρονια εις τας Ευρωπας (δεν λεω οτι ειναι και η σωστοτερη, αλλωστε δεν εχω τα στοιχεια για να κρινω το σωστο) ειναι ακριβως αυτο που τωρα διαφημιζουν στην Ελλαδα.
Δηλαδη "αποσυρεται" το κρατος απο τις συνταξεις, με το να τις μειωνει, να ανεβαζει τα ορια ηλικιας κλπ. και αναγκαζει τους πολιτες να χρηματοδοτησουν μονοι τους την συνταξη τους. Προφανως η χρηματοδοτηση θα γινει ειτε μεσω τραπεζων ειτε μεσω ασφαλειων ζωης.
Υπαρχουν και αρκετες αλλες δυνατοτητες να εξασφαλιστεις ιδιωτικα, αλλα δεν θελω να κανω διαλεξη εδω. Το σημαντικο ειναι οτι το κρατος-πατερουλης δεν υπαρχει πια, δεν μπορει να σε εξασφαλισει.

Αυτο δεν εχει να κανει με την Α η την Β κυβερνηση. Προκειται για καθαρη αριθμητικη. Ειμαστε παρα πολλοι, ζουμε ολο και περισσοτερα χρονια και εκεινοι που δουλευουν (δλδ. πληρωνουν εισφορες) ειναι πολυ λιγοι.

Θα μπορουσε βεβαια μια σωστη ελληνικη κυβερνηση (κατι που εδω και 3500 χρονια δεν υπαρχει) να διαχειριστει καλυτερα τα λεφτα των ταμειων και να απαλυνει το προβλημα. Η τελευταιες κυβερνησεις με τις βλακειες τους (βλεπε χρηματιστηριο κ.α. ) το εχουν οξυνει. Ασχετα με την διαχειρηση που μπορει να σου δωσει 10-20 χρονια συν/πλην, το προβλημα υπαρχει και οφειλεται στα νουμερα.

Υ.Γ. Και παλι καλα να λες, που το Συμπαν σε εχει σαν κωλοτρυπιδα του. Θα μπορουσε και να σε εχει χεσμενο, οπως πολλους αλλους (αστα...)

Crazy Chef είπε...

@tuco
κρεας μπαινει,κρεας βγαινει....)))

@dralion
το κακο ειναι οτι αν παρεις τα νουμερα στεγνα, θα επρεπε με σωστη διαχείρηση η συνταξη να ξεκίναγε τωρα απο τα 1100 ευρω και να ανεβαινε...και το ασφαλιστικό να μην ειχε πρόβλημα....αλλα χρονια τωρα τα τρωνε, τα χαρίζουνε, τα σπαταλανε, τα παιζουν σε ομόλογα τα,τα,τα,τα...

Ανώνυμος είπε...

ένας συνάδελφος της μητέρας μου πριν λίγα χρόνια έφυγε από καρδιά την επόμενη μέρα ακριβώς αφού πήρε το εφάπαξ. τραγικό..
αυτό το ανεβαστικό είχα να συνεισφέρω στη ΄συζήτηση εγώ :Ρ πάντα ξέρω να φτιάχνω τα κέφια :Ρ

μη μασάς πάντως, το σύμπαν έχει να συνομωτήσει εναντίον πολλών, σε λίγο καιρο θα σ' αφήσει στην ησυχία σου.
:)

Ανώνυμος είπε...

mallon profitiki h diafimisi....etsi isws tha ginei...kai oi trapezes koitane na mas ta paroun mia wra arxutera....

lee είπε...

Σύνταξη στα 18!

tuco είπε...

kleine wolke: Πάντως, μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου στην τηλεόραση του 2050, να βρίζω τους πολιτικούς και να τους κάνω χειρονομίες με το γνωστό δάχτυλο, μπροστά στους cyber πάγκους των τότε λαϊκών αγορών...

χαχα...τα "αθώα" περιστεράκια.

Luthien: Ο Λιακόπουλος τον παίρνει...και αυτός και οι Ελληναράδες του.
Αλλά τι σου λέω τώρα...εσύ μάλλον τα ξέρεις καλύτερα από μένα.

dralion: Δεν το ήξερα ότι αυτό συμβαίνει εδώ και τόσα χρόνια στο εξωτερικό...
Και αφού είναι έτσι τα πράγματα, γιατί δε μας αφήνουν να διαλέξουμε μόνοι μας πως θέλουμε να συνταξιοδοτηθούμε, παρά μας αναγκάζουν να πληρώνουμε παντού? Θα μπορούσα π.χ. να διαλέξω ιδιωτική σύνταξη και να μην έχω καθόλου επαφή με το γελοίο το κράτος (υποψιάζομαι την απάντηση, αλλά θέλω να τη διαβάσω κιόλας)...
Υ.Γ. Σωστά...εγώ είμαι το μέσο και όχι ο δέκτης.

CC: πάντα με όρους της δουλειάς μιλάς, έτσι φίλε?

deadend mind: το φαντάζεσαι? πάντως με τέτοιο πάθημα, την έχεις στάνταρ τη θέση στον παράδεισο ως οσιομάρτυρας...
Μήπως πρέπει να σηκωθούμε όλοι και να ρίξουμε μία σφαλιάρα στην κεφάλα του σύμπαντος?

theodora panariti: τι "θα γίνει"...διάβασε λίγο το σχόλιο του dralion και θα δεις ότι ήδη συμβαίνει...

lee: εγώ πάντως θα σε ψηφίσω, αν βάλεις υποψηφιότητα...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!!!!!!!!!

Lion είπε...

Καλημερα,

ειμαι "ολιγος" για να ξεκινησω σοβαρη κουβεντα περι ασφαλιστικου. Εδω δεν μπορουν να λυσουν το προβλημα ολοι οι μεγαλοι οικονομολογοι και πολιτικοι της Ευρωπης, που παω εγω;

Εκεινο που θα ηθελα εγω (και πολλοι αλλοι) ειναι μια "εγωιστικη" οργανωση. Να μην πληρωνουμε τιποτα στο ανικανο κρατος, να κραταμε τα λεφτα μας για παρτη μας και να αποφασιζουμε εμεις - ο καθενας μονος του - το πως θα εξασφαλισουμε τα γεραματα μας. Καπως ετσι γινεται στην Αμερικη. Γι' αυτο οι αμερικανοι εχουν ολες τους τις οικονομιες σε μετοχες και αν γινει καποιο χρηματηστηριακο πατατρακ, μενουν στον δρομο (ποιος μπορει να δημιουργησει συνταξη εξ' αρχης οταν εχει ηδη φτασει 55 χρονων; ).

Τα ευρωπαικα συστηματα - μαζι και το ελληνικο - ειναι πιο "κοινωνικα". Μαζευει δηλαδη λεφτα το κρατος και τα μοιραζει σε ολους, παρεχοντας σιγουρια στα γεραματα. Αυτα στην θεωρια.
Στην πραξη η φραση "μαζευει το κρατος" περιεχει ηδη 2 λαθη. Το πρωτο ειναι στο "μαζευει". Αν δεν υπαρχουν νεοι εργαζομενοι (δημογραφικο προβλημα), πως να μαζεψει; Απο ποιον;
Το δευτερο ειναι στο "κρατος". Κρατικη διαχειριση ειναι οτι χειροτερο μπορει να μας συμβει. Και αυτο ισχυει με τα ευρωπαικα μετρα. Φαντασου τι γινεται με τα ελληνικα δεδομενα διαχειρισης.

Ολοκληρωμενη λυση δεν εχω, δεν μπορω να εχω. Ισως το παραδειγμα της Πολωνιας ειναι το καλυτερο. Η Πολωνια εφτιαξε ενα μιγμα απο το αμερικανικο, πληρως ιδιωτικοποιημενο μοντελο και απο το ευρωπαικο.

Αν ομως αυτο ειναι τελικα το καλυτερο (απομενει να το μαθουμε), τοτε οι διαφημισεις που αναφερεις ειναι ο "σωστος" δρομος. Στο μελλον θα εχουμε δηλαδη μια βασικη συνταξουλα απο το κρατος, ωστε κανενας να μην πειναει. Και το συμπληρωμα θα το εχουμε με δικη μας φροντιδα, απο ιδιωτικες ασφ. ζωης, η κατι αλλο παραπλησιο.

Υ.Γ. Συγνωμη για το μακρυναρι σχολιο. Ελπιζω να ηταν δημιουργικο.

Υ.Υ.Γ. Το "συνταξη στα 18" ειναι ενα ωραιοτατο συνθημα, το οποιο εχει γινει πραξη !!! εδω και κατι δεκαετιες.
Στην Σ. Αραβια και στο Ντουμπαι παιρνεις κρατικη συνταξη μολις συμπληρωσεις τα 19α γενεθλια. Ακομα κι αν δεν εχεις δουλεψει ποτέ στην ζωη σου, το κρατος σε εχει εξασφαλισει.
Τωρα που σας το φανερωσα, προβλεπω μεταναστευτικο κυμα προς το Ντουμπαι (ομορφο μερος κατα τα αλλα).

tuco είπε...

όπως πάντα, πλήρης απάντηση.
Απ' ότι κατάλαβα δηλαδή, δεν το γλυτώνουμε με τίποτα αυτό το "κοινωνικό" σύστημα. Θα δουλεύουμε την καλύτερη περίοδο της ζωής μας ώστε να εξασφαλίσουμε τα αμφιβόλου ποιότητας γηρατεία μας. Bullshit...

Υ.Γ. πότε είπαμε έχει πτήση για Ντουμπάϊ? και αν πάω εκεί τι θα κάνω για τα προς το ζειν? Μήπως με κάνουνε το γιουσουφάκι κανενός εμίρη?